ICA studentbloggen

Istället för nudlar med Johanna Hagner

Godispresent till min glutenfria vän

Igår blev jag bjuden på fika hos min vän som fyllde år. Grattis Jakob! Jag bestämde mig för att ge bort något sött och gott till honom, för är det något han tycker om så är det sådant man kan snacksa på som höjer blodsockret. Fast, han är glutenallergiker och dessutom äter han endast minimalt med kolhydrater och absolut inte vitt socker. Jag fick googla lite och hittade tillslut ett recept som jag modifierade lite. Jag kallar dem för Solskensbollar.

Det är ett halvnyttigt, glutenfritt snacks som passar fint till en kopp kaffe eller framför teven istället för godis. De är lite som en hälsosammare, vuxnare variant av chokladbollar. De smakar mycket apelsin och kokos så gillar man det så är det här ett måste! Har man ingen apelsin hemma går det att utesluta apelsinskalet och bara använda juice istället.

Solskensbollar

Solskensbollar
ca 15 st. Pris: ca 20 kr

1 dl kokosflingor
1,5 dl torkade aprikoser
50 g smör
rivet apelsinskal av en apelsin
2 msk apelsinjuice

att rulla i
1 dl kokosflingor

1. Strimla aprikoserna. Använd helst de ekologiska aprikoserna som är mörkare i färgen (de är osvavlade), de har en godare sötma.
2. Skrubba apelsinen i ljummet vatten med hjälp av en diskborste. Riv fint på rivjärn.
3. Lägg i samtliga ingredienser i en mixer och kör tills det blir en massa.
4. Forma till bollar som du rullar i kokos. Ställ in i kylskåp så att de får stelna. Om du ska ge bort dem, lägg dem i en tjusig burk och knyt ett band runt locket.

1 kommentar

  1. BION I’m iprmseesd! Cool post!

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

*


Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>