thumb_IMG_3787_1024
Ni som följer ICA Students snapchat och har sett min premiär där idag vet att jag har kommit över en massa ramslök som jag gjort ljuvlig gnocchi på. Det var alltså därför jag smög omkring på en bakgård i kungakrona – jag hade hittat en ramslöksguldgruva.

Det är säsong på den här delikatessen just nu, och vi som bor söder om Uppland kan ha turen att hitta den. Bladen ser ut som liljekonvaljblad men luktar vitlök (gör ett lukttest först för liljekonvaljblad är giftiga!). I Lund har jag hittat den på två ställen den senaste veckan. Vill inte skriva ut min guldgruva offentligt men om ni mailar mig kan ni få veta var ni hittar ramslök i centrala Lund :)

Här kommer receptet på gnocchi. Sjukt gott och nästan gratis! Om en inte hittar ramslök så tror jag den grönare delen på purjon + lite vitlök också blir riktigt gott i. Huvudinspirationen kommer från Dags att plocka.

Gnocchi med ramslök

(typ 2-3 port.)
ett halvt kilo mjölig potatis
1,5 dl mjöl
en rejäl bunt ramslök
olivolja
salt

Koka potatisen med skalet på. Hacka ramslöken fint och blanda den med lite olivolja. Låt potatisen svalna lite, skala den och mosa den ordentligt i en bunke (om du har potatispress så pressa den). Rör ner ramslöken och saltet, och sedan mjölet lite i taget tills du har en deg som inte klibbar fast på händerna (mjölmängden är inte exakt). Rulla degen till ca 2 cm tjocka ”korvar”, skär i 2 cm tjocka bitar som du pressar till med en gaffel. Om bitarna klibbar kan det vara bra att lägga dem på ett mjölat bakbord/handduk. Hetta upp ett par matskedar olivolja i en panna och stek gnocchisarna på medelvärme tills de blir gyllenbruna.

IMG_3744thumb_IMG_3791_1024thumb_IMG_3781_1024
Första gången avnjöt jag dem som de var med lite tomat och ost på toppen = delikat. Nästa dag stekte jag på champinjoner, mera ramslök och gnocchi i en panna och rörde ner lite grädde och riven västerbotten. Det var det godaste jag ätit på länge.