ICA studentbloggen

Istället för nudlar med Johanna Hagner

Den peruanska rishemligheten

 

image

Jag ägnade sex månader av 2013 åt att resa runt i Latinamerika där jag under drygt två månader fastnade i en peruansk djungelstad vid namn Quillabamba. Där lärde jag känna en familj som tog emot mig med öppna armar i sitt hem och som för alltid har en väldigt speciell plats i mitt hjärta. Vistelsen där bjöd på många äventyr, många av dem i matväg. Jag fick lägga min annars ganska vegetariska kost åt sidan för att testa på bland annat kojuver, marsvin och armadillo (ett slags bältdjur som jag även var med och jagade!). Jag vet, det låter lite makabert, men bland det bästa med att resa, och en av genvägarna till att komma kulturen nära, tycker jag är att vara öppen för den lokala maten.

Huvudvaran i nästintill alla maträtter där borta är ris, vilket ju kan låta ganska tråkigt och torrt, speciellt i och med att man äter det minst två gånger om dagen . Men vet ni, istället för att bli less blev jag faktiskt helt beroende av denna stapelföda! Anledningen är att de har ett speciellt men väldigt enkelt sätt att tillaga riset på som gör att det blir helt ljuvligt gott. Det enda som behövs är vitlök, olja, salt och ris. Håll till godo med min steg-för-steg-instruktion!

 
imageFräs ett par vitlöksklyftor i olja tills de fått lite färg. Raps- eller olivolja passar bra, och den ska täcka botten av en kastrull eller gryta.

 

image
Tillsätt valfri mängd (förslagsvis enligt paketets portionsanvisningar) noggrant sköljt ris och låt det steka med vitlöken några minuter för att ge det en rostad god smak. Rör om ofta.

 

imageHäll i vatten så det täcker riset och lite till. Tillsätt salt (jag tog dubbelt så mycket som paketets rekommendation). Se till att allt har kokat upp innan du låter det puttra på lägsta värme tills vattnet sugits upp av riset. Det är viktigt att inte röra om under tiden.

 

image
20-25 minuter tog det för mig den här gången, men det bästa är att försiktigt provsmaka på de översta riskornen för att se att de är mjuka. Nu är riset färdigt att röras om och serveras!

 

image
Det kan serveras till vad som helst, men är faktiskt otroligt gott bara som det är. Här med lite sallad till!

 

Nu återstår det bara för mig att tacka för den här veckan och överlämna stafettpinnen till mina bloggkollegor. Vi hörs igen i månadsskiftet —här har ni en bild från Quillabambas underbara matmarknad:

quilla
Johanna

2 kommentarer

  1. Philip Strömberg

    2014-09-07 at 23:23

    Gud vad gott det lät! Måste prova att bjuda flickvännen på detta i helgen, passar det med kyckling måtro?

  2. Joel Bertilsson

    2014-10-07 at 17:21

    Och jag som älskar vitlök! :D Det här MÅSTE ju testas. Tack för inspirationen :)

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

*


Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>