thumb_IMG_3115_1024
Idag provade jag på att göra ärtpesto för första gången och jag säger bara: varför har jag inte gjort detta tidigare? Smakar ju alldeles gudomligt gott och är enkelt och billigt och grönt och skönt. Eftersom ärtpesto – för det första – var ett samtalsämne på ett födelsedagskalas jag var på förra veckan (tack Sara och Erik för inspirationen) och eftersom ärtor – för det andra – är billigt för ICA-studenter från och med i morgon så kände jag att det liksom var meningen att denna rätt skulle få en plats i mitt kök. Därav dess lilla solhyllning på bild.

Det finns en massa sätt att göra ärtpesto på har jag sett, men jag körde en variant med pumpakärnor, vitlök, citron och olivolja. Vissa recept har ost i, andra är ännu mer enkla utan frön eller nötter. Såhär gör en i alla fall min:

Ärtpesto med pumpakärnor & citron

5 dl frysta ärtor
1 dl pumpakärnor
1 vitlöksklyfta
saften från en halv citron
salt
1/2-1 dl olivolja

Häll upp ärtorna ungefär en kvart innan du ska mixa dem – de behöver tina på sig litegrann så de inte åker runt som spelkulor i kärlet. Mixa först ihop alla ingredienser utom olivoljan. Tillsätt sedan oljan lite i taget tills du känner att peston blivit så gojsig och fast som du vill ha den. Jag höftade med mängden men tog gissningsvis en halv till en deciliter olivolja. Är riktigt god till pasta har jag hört, själv ska jag testa den till sesampanerad torsk ikväll.

thumb_IMG_3110_1024